Van 17 tot en met 22 maart reisden de heren van onze U18/19 af naar het zuiden van Portugal voor de Algarve Cup 2022.

We waren uitgenodigd voor een internationaal toernooi waaraan Europese topploegen als Sporting CP, FC Kopenhagen, SC Braga, FC Porto en Club Brugge ook aan deelnamen. Een eer om aan te mogen deelnemen!

I.S.R. kwam met een sterke lichting het veld op, zowel fysiek als mentaal. De jongens waren tot op het bot gemotiveerd om alles te geven.

We begonnen de eerste dag gelijk met vier pittige wedstrijden tegen Braga (0-0), Portimonense (1-1), Deportivo la Coruña (0-4) en Sporting (0-2). Na de eerste dag stonden we in de poule A op een zesde plek van de 8 deelnemers. Dit betekende: de volgende dag alles op alles!

Na een goede nacht rust in het fijne hotel Club Amaralis, begonnen we de tweede wedstrijddag om 9:00 uur in de ochtend tegen AGF Aarhus. De motivatie was hoog, want als we vandaag alles zouden winnen, want zeker een mogelijkheid was, speelden we de KO-fase voor plek 5 tot 8. De Deense tegenstanders stonden op een 7e plek in de poule, dus in theorie konden we deze pot winnen. Om te winnen moet je echter wel scoren, en dat wilde ons nog niet lukken. Eindstand 0-0.

Tegen Grasshopper Club Zürich werd het dan echt eens tijd om drie punten te pakken, en dat lukte! Met veel doorzettingsvermogen en mooi voetbal, wist Mees de winnende te scoren. Tres puntos in the pocket!

De wedstrijd tegen Grasshopper was om 11:00 uur afgelopen, en de volgende en laatste poulewedstrijd tegen FC Kopenhagen stond pas om 17:00 op de planning. Even rusten in het hotel dus.

Tijdens deze pauze bleek dat directe  concurrent FC Kopenhagen wist te winnen van Deportivo, en daarmee was de knock-outfase voor plek 5-8 voor ons helaas niet meer haalbaar.

Toch gingen we volle bak voor een zo hoog mogelijke klassering in de laatste wedstrijd tegen FC Kopenhagen. Helaas had de paar uur rust ons niet veel goeds gedaan en was het lastig om weer in de focus te komen voor deze laatste wedstrijd. Ondanks dat we het merendeel van de wedstrijd op de helft van de Denen speelden, wisten wij onze vele kansen niet af te maken. Kopenhagen had maar één kans nodig en maakte de 1-0, wat tevens de eindstand werd.

Met opgeheven hoofd verlieten we het veld en wisten we dat we de volgende dag zouden spelen om plek 9-12 tegen Aberdeen uit Schotland, de oude club van trainer Theo ten Caat.

Na een gezellige avond, een goede nachtrust en een peptalk van trainer Theo, stonden we om 9:50 uur weer op het veld voor de wedstrijd tegen Aberdeen. We streden voor onszelf, voor I.S.R. en een beetje voor ‘The Cat’ aka Theo ten Caat. De boys gaven alles, maar helaas wist Aberdeen op het middenveld door te breken en kwamen ze via een afstandsschot in de verre hoek op een 1-0 voorsprong. Na 40 minuten alles geven was dit tevens de eindstand. Dat betekende de beslissende wedstrijd om plek 11/12 tegen Portimonense, waar we al eerder gelijk tegen hadden gespeeld.

Ook dit keer waren wij gewaagd aan de op eigen veld spelen de ploeg, en na een eindstand van 0-0 moest het worden beslist via penalties.

Na een misser van Portimonense en drie snoeiharde penalties van Colin, Chris en Noël kwam I.S.R. als winnaar uit de bus en mochten we het toernooi afsluiten met een mooie 11e plek.

Het was een onvergetelijke ervaring om onszelf te mogen meten aan deze BVO’s. Er had misschien meer in het vat gezeten, maar als 11e van de 16 Europese topploegen eindigen, is een prachtige verdienste en zeker iets om trots op te zijn.

Wij bedanken de organisatie van de Algarve Cup en alle ouders/verzorgers van de spelers voor het mede mogelijk maken van deze reis. Een leerzame ervaring die de jongens nooit meer zullen vergeten.